29 de novembre 2005


Recurs per crear WebQuests i Caceres

S'ha escrit força als blocs de l'assignatura sobre aquests temes. Ho han fet sobre la cacera la Laia notícies educació, la Marta a MEI i la Cris a Actulitat. Sobre els webquests han escrit l'Elisa a MEI, la Cris a Actualitat i l'Anna en aquest mateix bloc.
A bitàcola deMestraTIC he trobat aquest recurs que ens facilita la creació de caceres de tresor i webquests. Trobo que és un molt bon programa que ens facilita molt la feina i a diferència de programes similars, aquest ens permet fer les nostres activitats en català.
Ja sé que hem estat treballant com fer caceres amb Flash i Dreamwaver, però si mai anem justos de temps, sempre ens quadarà aquest recurs que ens podem descarregar gratuïtament.
Com veieu, per la quantitat d'aportacions que s'han fet sobre aquests dos temes, ens han interessat molt, així que segur que aquest recurs també ens va molt bé.

22 de novembre 2005

La Viquipèdia
En relació a article de l'Alice, m'agradaria afegir alguns aspectes. D'entrada, dir que hi ha una versió catalana de la Viquipèdia, que no és tan extensa com altres versions (20.000 entrades), però que en tot cas, és en la nostra llengua i val la pena tenir-la en compte.
Per una altra banda, voldria fer referència a la notícia aperaguda a Vilaweb sobre la possibilitat que aquesta enciclopèdia s'edités en paper.
Pel que fa a la notícia en qüestió m'agradaria fer un comentari. D'entrada em sembla genial la idea de Jimmy Wales. El que no acabo de trobar tan bé és que vulgui passar un document digital al format analògic. Trobaria més sensat mantenir-lo en el format digital, com apunta l'article, en CDs o DVDs.
Per altra banda, el títol de l'article comporta confusió, ja que l'article no parla de fer-ne una edició escrita, sinó que a qualsevol lloc on hi hagi un ordinador sense connexió a internet es pugui accedir al contingut de la Viquipèdia per imprimir-lo, que és diferent. De fet, qualsevol de nosaltres pot tenir la Viquipèdia en paper...
A més, la versió catalana s'anomena Viquipèdia i no Wikipèdia... Tot plegat, em sembla un article força confús. Tot i que com he dit al principi, la idea em sembla molt bona: "tenir accés lliure a la suma del coneixement humà".

14 de novembre 2005

Pissarra digital

Les pissarres digitals són el futur. Un futur que espero que puguem dir que és un futur proper. A l'anunci que va fer la Generalitat fa poc més d'un mes, podem afegir unes quantes experiències que s'han dut a terme en escoles d'Infantil, Primària i Secundària públiques i privades de Catalunya.
Actualment, podem dir que a Blanquerna ja utilitzem les pissarres digitals... Pràcticament cada dia anem a alguna aula que disposa de pantalla, projector i ordinador amb connexió a internet. Amb tot, però, hi ha unes altres pissares digitals molt més desenvolupades, les Pissarres digitals interactives. Són unes pantalles tàctils gegants que ens permeten arrossegar, clicar, dibuixar... tot el que fem amb el ratolí, però directament a la pantalla i amb molta més precisió. Com en una pissarra tradicional, hi podem escriure, dibuixar, però el més important, podem moure els objectes, obrir un programa associat o connectar-nos a internet per consultar qualsevol cosa.
Com deia al principi, tenim el futur de l'escola molt aprop. Serà qüestió d'estar al dia i no deixar-lo escapar!

07 de novembre 2005

CMap Tools

Ja he penjat la prova que he fet... Sort que és una prova! És molt cutre, però no tenia gaire clar què presentar, així que he optat per anar fent diferents models i així anar coneixent el funcionament i possibilitats del programa.

06 de novembre 2005

XMedia

L'escrit d'avui, més que referir-se a programari interessant trobat per la xarxa, es refereix a maquinari, si bé que cal un programari específic.
Us vull parlar de l'Xmedia. Finalment, surt al mercat a un cost raonable un aparell que combina les propietats de qualsevol PC amb les de la televisió i el vídeo o DVD. És a dir, que podrem descarregar-nos pel·lícules al nostre aparell d'Xmedia i veure-les al televisor des del sofà de casa.
Em sembla que aquesta és la primera passa per aconseguir una televisió digital interactiva, millor que la TDT. D'aquesta manera, enlloc d'empassar-nos el que facin per la tele, podrem descarregar-nos allò que ens interessi o programar l'Xmedia per tal que ens gravi amb qualitat digital allò que desitgem.
De moment, he trobat un parell d'aparells al catàleg de Beep. Són l'X-Media S630 i l'X-Media D630, suposo que d'aquí uns mesos els preus baixaran una miqueta més i les prestacions augmentaran.
Seguint en aquesta línia, les millores poden arribar-se a concretar a l'aula. Moltes escoles, per no dir totes, tenen televisor, vídeo, DVD o combo i ordinador amb connexió a internet. Amb aquest nou producte, podrem tenir-ho tot en un sol aparell. Ara veurem si la voluntat política ho fa possible o, com gairebé sempre, l'escola és la darrera institució a posar-se al dia...